Γαλοπούλα γεμισμένη με άγριο ρύζι

240' δύσκολο
γαλοπούλα στο φούρνο χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Βράζουμε τα 4 λίτρα νερό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για την άλμη. Υπολογίζουμε να βράσουν για ένα δεκάλεπτο από τη στιγμή που ξεκίνησε να βράζει το νερό. Αφήνουμε την άλμη μετά να κυρώσει εντελώς, αφού τη μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ. Τοποθετούμε μέσα τη γαλοπούλα και αφήνουμε στο ψυγείο από 8 ώρες μέχρι ένα 24ωρο.
Σε κατσαρόλα τοποθετούμε τα 750 ml ζωμό κότας και το άγριο ρύζι. Σιγοβράζουμε για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Πρέπει να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της.
Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το λουκάνικο με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι και το μήλο και τα σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά. Ρίχνουμε και το ψημένο ρύζι και απομακρύνουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα φουντούκια, τον μαϊντανό, το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τη γαλοπούλα και αρχίζουμε να τη γεμίζουμε. Τη βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 3 ώρες ή μέχρι το θερμόμετρο που έχουμε βάλει μέσα της δείξει 70°C.
Μεταφέρουμε τη γαλοπούλα σε πιατέλα και την κρατάμε ζεστή στον φούρνο. Τον φούρνο τον έχουμε σβήσει και έχουμε αφήσει την πόρτα του για λίγο ανοιχτή.
Τοποθετούμε το ταψί μας, έτσι όπως είναι ζεστό, πάνω στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και το κρασί. Με ξύλινη κουτάλα ξύνουμε τον πάτο του ταψιού για να ξεκολλήσουν τα υπόλοιπα κομμάτια από τη γαλοπούλα που έχουν μείνει από το ψήσιμο. Προσθέτουμε και τα 350 ml ζωμό και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά.
Σουρώνουμε τον ζωμό από το ταψί σε κατσαρόλι και πιέζουμε τη σήτα καλά για να περάσει όσος περισσότερος ζωμός γίνεται. Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό και βράζουμε μέχρι η σάλτσα να κατέβει στα 350-400 ml. «Δένουμε» τη σάλτσα με λίγο από το διαλυμένο corn flour.
Δεν χρειάζεται να βάλουμε όλο το κορν φλάουρ με τη μία. Μπορεί και να μη χρειαστεί.
Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να βράσει για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και, αν η σάλτσα μας έχει «δέσει», ρίχνουμε το φασκόμηλο και αλατοπιπερώνουμε. Αν δεν έχει «δέσει» ακόμη, προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ και αφού «δέσει» συμπληρώνουμε το φασκόμηλο, το αλάτι και πιπέρι.

Κόβουμε τη γαλοπούλα σε όμορφες φέτες και σερβίρουμε με τη γέμιση και τη σάλτσα.

Συμβουλή Συμβουλή
Εάν κατά τη διάρκεια του ψησίματος η γαλοπούλα πάρει χρώμα εξωτερικά, χωρίς όμως να έχει ψηθεί εσωτερικά, μπορείτε να τη σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο. Έτσι έχετε περιθώριο να την ψήσετε λίγο ακόμη, χωρίς να σας καεί άλλο εξωτερικά.
Παρουσιάστηκε σφάλμα