Γαλοπούλα χριστουγεννιάτικη, γεμιστή με ρύζι, κουκουνάρια και λουκάνικα

150' δύσκολο
γαλοπούλα στο φούρνο χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Για τη γέμιση:
Σε ένα μπολ μουσκεύουμε τις σταφίδες στο κονιάκ για 20 - 30 λεπτά. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για άλλο 1/2 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτουμε το ρύζι, το συκώτι της γαλοπούλας και το λουκάνικο και τα σοτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
Σβήνουμε με το ζωμό και προσθέτουμε τις σταφίδες και το κονιάκ. Μόλις το υγρό πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι σχεδόν όλο το υγρό να απορροφηθεί από το ρύζι - το ρύζι δεν θα μαλακώσει, γιατί το μαγείρεμά του θα συνεχιστεί όταν το βάλουμε στη γαλοπούλα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κουκουνάρια, το δυόσμο και το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Για το γέμισμα + ψήσιμο:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα σχετικά μεγάλο και βαθύ ταψί και τη γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης. Αν μπορούμε, ράβουμε το άνοιγμα με μια σακοράφα και μαγειρικό νήμα στο λαιμό και στο άνοιγμα κάτω από την κοιλιά, ώστε να μη βγει έξω η γέμιση. Προσθέτουμε το ζωμό στο ταψί και ψήνουμε τη γαλοπούλα για περίπου 2½ ώρες. Μόλις ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βγάζουμε προσεκτικά τη γαλοπούλα από το ταψί και την αφήνουμε σε μεγάλη πιατέλα.

Για τη σάλτσα:
Με ένα κουτάλι αφαιρούμε από τα υγρά του ταψιού όσο περισσότερο λιωμένο λίπος μπορούμε και το πετάμε. Εκτός φούρνου, ρίχνουμε στο καυτό ταψί το κρασί και με μια ξύλινη κουτάλα ξύνουμε επίμονα τις «καραμέλες», δηλαδή τα καμένα υπολείμματα από τον πάτο του ταψιού, ώστε να ξεκολλήσουν και να μισοδιαλυθούν στο κρασί. Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σε μια μέτρια κατσαρόλα, τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε το υγρό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να δένει και να σιροπιάζει.

Κόβουμε τη γαλοπούλα σε μερίδες και μοιράζουμε τα κομμάτια σε πιάτα. Συνοδεύουμε με τη γέμιση και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Συμβουλή Συμβουλή
Όταν ψήνετε μεγάλα πουλερικά, υπολογίστε 1 ώρα ψησίματος ανά κιλό κρέατος. Αν θέλετε να είστε σίγουροι για το σωστό ψήσιμο, χρησιμοποιείστε ένα θερμόμετρο ψησίματος, το οποίο βυθίζετε μέσα στο στήθος, φροντίζοντας να μη χτυπήσετε κόκαλο. Το κρέας είναι έτοιμο όταν η θερμοκρασία δείξει 70° - 75° C. Αλλιώς, τρυπήστε με ένα λεπτό μαχαίρι το κρέας στο στήθος και το μπούτι - το υγρό που θα βγει πρέπει να είναι διαυγές και όχι ροζέ.
Παρουσιάστηκε σφάλμα