Γαλοπούλα με μελωμένη σάλτσα εσπεριδοειδών, σερβιρισμένη με ψητές πατάτες και καραμελωμένο κόκκινο λάχανο

90' δύσκολο
γαλοπούλα στο φούρνο χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Για τη γαλοπούλα:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Με τη μύτη ενός μαχαιριού χαράζουμε χιαστί το στήθος και από τις δύο πλευρές, σχηματίζοντας καρεδάκια (ρόμβους). Στο κέντρο κάθε ρόμβου καρφώνουμε από ένα καρφάκι γαρίφαλου. Την αλατοπιπερώνουμε παντού. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι το μέλι και 50 ml από το χυμό εσπεριδοειδών.
Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο χυμό εσπεριδοειδών και το ζωμό. Ψήνουμε για 30 λεπτά, γυρίζουμε τη γαλοπούλα από την άλλη πλευρά και σκορπίζουμε στο υγρό τα γαρίφαλα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά. Στη συνέχεια αλείφουμε την επάνω πλευρά της γαλοπούλας με το μισό μείγμα μελιού-χυμού. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά, την αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 - 15 λεπτά, μέχρι η γαλοπούλα να ροδίσει καλά και να καραμελώσει. Την αφήνουμε κατά μέρος για 15 λεπτά για να «ξεκουραστεί» και αφαιρούμε όλα τα γαρίφαλα.

Για τις πατάτες (τις ψήνουμε ταυτόχρονα με τη γαλοπούλα):
Βάζουμε τις τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο πατάτες σε μια δεύτερη σχάρα (ή σε ένα ρηχό ταψί), τοποθετημένη πάνω ή κάτω από το ταψί με τη γαλοπούλα. Τις ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να τις νιώθουμε τρυφερές αν τις πιέσουμε με το δάχτυλο.

Για το λάχανο (το μαγειρεύουμε όση ώρα ψήνονται η γαλοπούλα και οι πατάτες, ώστε να είναι όλα έτοιμα για σερβίρισμα την ίδια στιγμή):
Ψιλοκόβουμε τα λάχανα όπως κάνουμε για σαλάτα, κατά προτίμηση με το εργαλείο «μαντολίνο» για ομοιόμορφα κομμάτια. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το τριμμένο τζίντζερ για 1 λεπτό, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του. Προσέχουμε να μη ροδίσει, γιατί, όπως και το σκόρδο, πικρίζει. Προσθέτουμε το κομμένο λάχανο και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού και, όταν πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι όλο το το υγρό να σωθεί και να μείνει λιγοστό σιρόπι στην κατσαρόλα.

Για τη σάλτσα + σερβίρισμα:
Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί με το στήθος γαλοπούλας και μεταφέρουμε το ψημένο πουλερικό σε μια μεγάλη πιατέλα. Σουρώνουμε το υγρό του ταψιού, το αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε για 5 λεπτά, σε δυνατή φωτιά. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με 1 κουτ. σούπας κρύο νερό και αδειάζουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε για λίγο, μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα, και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Απλώνουμε το λάχανο γύρω από τη γαλοπούλα, μέσα στην πιατέλα.

Ξετυλίγουμε τις πατάτες από το αλουμινόχαρτο και τις σερβίρουμε ξεχωριστά, σε άλλη πιατέλα. Τέλος, βάζουμε τη σάλτσα σε μπολ ή σαλτσιέρα και σερβίρουμε.

Παρουσιάστηκε σφάλμα