Κόκορας με χυλοπίτες

90' δύσκολο
κοκόρι στην κατσαρόλα χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Αν είστε λάτρεις της παράδοσης τότε αυτή η συνταγή θα ανταμείψει τις γευστικές σας προσδοκίες με το παραπάνω!

  1. Κόψτε τον κόκορα Νιτσιάκος σε 4 κομμάτια (2 μπούτια, 2 στήθη) και αλατίστε τα. Ρίξτε το μισό ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τοποθετήστε τη σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Προσθέστε τα κομμάτια του κόκορα και σοτάρετε καλά μέχρι να πάρει χρώμα και από τις 2 πλευρές. Προσθέστε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τις σκελίδες του σκόρδου και σοτάρετε για άλλα 3΄- 4΄.
  2. Ύστερα προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το φύλλο δάφνης, σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήστε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα και 15΄. Στα 30΄ αφαιρέστε με μια τρυπητή κουτάλα τα στήθη του κόκορα και συνεχίστε να μαγειρεύετε τα μπούτια για ακόμα 45΄.
  3. Στα τελευταία 10΄του βρασμού προσθέστε στην κατσαρόλα το ζωμό κότας και τις χυλοπίτες. Δυναμώστε τη φωτιά να βράσουν οι χυλοπίτες. Ξαναβάλτε τέλος τα στήθη του κόκορα στην κατσαρόλα και αποσύρετε από τη φωτιά.
  4. Προσθέστε το δυόσμο ψιλοκομμένο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε. Αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10΄. Μεταφέρετε τον κόκορα με τις χυλοπίτες σε μια πιατέλα, πασπαλίστε με τριμμένη μυζήθρα, γαρνίρετε με φυλλαράκια δυόσμου και σερβίρετε. 

Έξυπνη ιδέα: Μπορείτε να φτιάξετε το ίδιο πιάτο με κριθαράκι ή κάποιο άλλο μικρό ζυμαρικό της αρεσκείας σας. 

Συμβουλή Συμβουλή
Προτού απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά δοκιμάστε το κρέας. Αν είναι πολύ στεγνό τότε προσθέστε λίγο παραπάνω ζωμό και αφήστε να βράσει λίγο ακόμα μέχρι να μαλακώσει.
Παρουσιάστηκε σφάλμα