Κοτόπουλο με πατάτες και μαρμελάδα λεμόνι

90' δύσκολο
κοτόπουλο στο φούρνο χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Για το κονφί λεμόνι (40 ημέρες πριν):
Χαράζουμε με μαχαίρι τα λεμόνια, κάνοντας βαθιές τομές (χωρίς να διαλυθεί το λεμόνι), με κατεύθυνση από το κοτσάνι προς την ουρά.
Βράζουμε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε τα λεμόνια και τα αφήνουμε για 20 δευτερόλεπτα.
Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό και πάγο.
Αλλάζουμε νερό στην κατσαρόλα και επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές την ίδια διαδικασία, ώστε να ξεπικρίσουμε τη φλούδα τους.
Παίρνουμε ένα μπολ με καπάκι που να χωρά όλα τα λεμόνια σε μία στρώση, καλύπτουμε τον πάτο με αρκετό αλάτι, στρώνουμε από πάνω τα λεμόνια και ρίχνουμε και πάλι αρκετό αλάτι μαζί με τον κόλιαντρο. Τα λεμόνια πρέπει να είναι τελείως καλυμμένα.
Κλείνουμε με το καπάκι του μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Υστερα από 40 ημέρες τα λεμόνια είναι έτοιμα.

Για τη μαρμελάδα λεμόνι:
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό και τη ζάχαρη και την αφήνουμε στην άκρη.
Με κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε τους λωβούς της βανίλιας στη μέση κατά μήκος και τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας και ανακατεύουμε. Αν η μαρμελάδα είναι πολύ αραιή, βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη.
Αλείφουμε το κοτόπουλο με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε σε ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για περίπου 1 ώρα.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και με ένα πινέλο το αλείφουμε με τη μαρμελάδα. Ξαναβάζουμε στον φούρνο για 5 λεπτά, μέχρι να κάνει καραμελωτή κρούστα.

Για τις πατάτες:
Σε ταψί τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από το κονφί λεμόνι, και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις μεταφέρουμε σε τηγάνι.
Προσθέτουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν οι πατάτες ωραίο χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και σουρώνουμε το περιττό λίπος.
Παίρνουμε ένα λεμόνι κονφί, το κόβουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε τη σάρκα και το άσπρο μέρος της φλούδας, κρατώντας μόνο το κίτρινο μέρος της.

Προσθέτουμε το κονφί λεμόνι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με το κοτόπουλο.

Παρουσιάστηκε σφάλμα