Κουνέλι κρασάτο με πλιγούρι

120' δύσκολο
κουνέλι στην κατσαρόλα χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Για το πλιγούρι:
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σοτάρουμε για 1/2 λεπτό και μετά ρίχνουμε το πλιγούρι και το σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να γυαλίσει.
Σβήνουμε με το ζωμό και τα ντοματάκια (ή τις φρέσκες ντομάτες), ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι το πλιγούρι να πιει σχεδόν όλο το υγρό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και όσο χυμό λεμονιού επιθυμούμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος, μέχρι να ετοιμαστεί το κουνέλι.

Για το κουνέλι:
Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις μερίδες κουνελιού, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.

Στο λάδι που έμεινε στο σκεύος σοτάρουμε το κεφάλι σκόρδου, το κρεμμύδι, το σέλερι και τη δάφνη για 1 - 2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι το κρεμμύδι να μαραθεί.
Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα το κουνέλι και προσθέτουμε το κρασί, το ζωμό, το θυμάρι (φρέσκο ή ξερό) και τα κεδροκούκουτσα. Ζεσταίνουμε τα υλικά σε δυνατή φωτιά, μέχρι το υγρό να κοχλάσει. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 2 ώρες ή μέχρι το κουνέλι να μαλακώσει καλά και το ψαχνό του να ξεκολλάει από το κόκαλο. Περίπου 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Για το σερβίρισμα:
Ανακατεύουμε το πλιγούρι με ένα πιρούνι για να αφρατέψει, το μοιράζουμε σε πιάτα και προσθέτουμε το κουνέλι.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Συμβουλή Συμβουλή
Η αλήθεια είναι ότι δεν μαγειρεύουμε συχνά κουνέλι. Κι όμως, είναι ένα κρέας εκλεκτό και ταυτόσημο με τις σύγχρονες απαιτήσεις: πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, φτωχό σε θερμίδες και χοληστερόλη, με κάτω από 10% λιπαρά, σε συνδυασμό με λεπτή γεύση. Ταιριάζει, μάλιστα, τέλεια με πολύ νόστιμες σάλτσες, ενώ είναι και οικονομικό. Τα μυρωδικά που του «πάνε» είναι το δεντρολίβανο, η μαντζουράνα, το θυμάρι, η θρούμπη και η δάφνη. Του ταιριάζουν, επίσης, τα ξερά δαμάσκηνα και τα μήλα, ενώ το αλκοόλ πλουτίζει πολύ τη γεύση του: κονιάκ όταν η σάλτσα έχει κρέμα (γαλλική εκδοχή), λικέρ Καλαντός (αν έχει μήλα), πόρτο για τις κόκκινες σάλτσες (πορτογαλική ιδέα), ενώ μπορεί να μαριναριστεί με ελαιόλαδο, λευκό κρασί, μουστάρδα, δάφνη, ρίγανη και θρούμπη (μεσογειακή γεύση) ή με γιαούρτι, κάρι, σκόρδο, λεμόνι, καυτερή πάπρικα και λάδι (ανατολίτικη επιρροή).
Παρουσιάστηκε σφάλμα