Πηλιορείτικη κοτόπιτα

40' εύκολο
κοτόπουλο στο φούρνο χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Για το βραστό κοτόπουλο:
Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ολόκληρο κοτόπουλο (ή τις μερίδες), το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα, τα καρότα και το μπουκέ γκαρνί και τα καλύπτουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, για 20 - 30 λεπτά, μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 45 - 50 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να μαλακώσει και να ξεκολλά εύκολα το ψαχνό από το κόκαλο. Προσέχουμε ώστε, όση ώρα βράζει, να είναι πλήρως καλυμμένο με νερό και, όποτε χρειάζεται, προσθέτουμε βραστό. Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι.
Βγάζουμε προσεκτικά το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά, ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε χωρίς να καιγόμαστε. Σουρώνουμε το ζωμό της κατσαρόλας και τον αφήνουμε κατά μέρος.
Οταν κρυώσει το κοτόπουλο, το ξεψαχνίζουμε, κομματιάζουμε το ψαχνό και πετάμε τα κόκαλα και το δέρμα.

Για την πίτα:
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε καλά τον κρόκο με το γάλα. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 γρ. από το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά και να στεγνώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα και το κασέρι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε πάλι. Τέλος, ρίχνουμε το κομματιασμένο κοτόπουλο, τον άνηθο και πιπέρι (αλάτι ρίχνουμε ελάχιστο ή καθόλου, γιατί η φέτα είναι αλμυρή).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Με λίγο από το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο αλείφουμε εσωτερικά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 - 32 εκ. Βουτυρώνουμε δύο από τα φύλλα πίτας, τα στρώνουμε στο ταψί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα, και αφήνουμε τις άκρες τους να εξέχουν από το σκεύος. Αδειάζουμε εκεί τη γέμιση. Βουτυρώνουμε τα υπόλοιπα δύο φύλλα και σκεπάζουμε τη γέμιση. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις άκρες όλων των φύλλων που εξέχουν και τα γυρίζουμε προς τα μέσα για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
Ψήνουμε την πίτα για 30 λεπτά, στο μεσαίο ράφι. Στη συνέχεια τη βγάζουμε, την αλείφουμε με το μείγμα από κρόκο και γάλα και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 - 12 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει καλά, και τη βγάζουμε από το φούρνο.

Τη σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή.

Συμβουλή Συμβουλή
Ο ζωμός που περίσσεψε από το μαγείρεμα του κοτόπουλου γίνεται μια έξοχη κοτόσουπα: Τον βράζετε σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι για σούπα (ή κριθαράκι) και μαγειρεύετε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι το ρύζι ή το ζυμαρικό να μαλακώσουν. Αν θέλετε, την αυγοκόβετε. Επίσης, αντί για σούπα, μπορείτε να μοιράσετε το ζωμό σε σακουλάκια και να τον διατηρήσετε στην κατάψυξη για άλλα φαγητά, π.χ. ριζότο.
Παρουσιάστηκε σφάλμα