Κοτόπουλο σαουρμά

240' δύσκολο
κοτόπουλο στη σχάρα χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Για τη μαρινάδα:
Σε ένα μεγάλο και φαρδύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και προσθέτουμε τους κύβους κοτόπουλου. Ανακατεύουμε καλά ώστε να βραχούν παντού με τη μαρινάδα, σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο για 3 - 4 ώρες, για να μαριναριστούν.

Για το ψήσιμο:
Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 200° C. Βγάζουμε τους κύβους κοτόπουλου από τη μαρινάδα και τους σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τους περνάμε σε 8 καλαμάκια για σουβλάκι (κατά προτίμηση μεταλλικά που διαχέουν καλύτερα τη θερμότητα), υπολογίζοντας περίπου 125 - 130 γρ. κοτόπουλο σε κάθε καλαμάκι.
Απλώνουμε τα σουβλάκια σε μονή στρώση πάνω στη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου. Μία θέση κάτω από τη σχάρα στερεώνουμε ένα ταψάκι για να μαζέψει τυχόν υγρά από το ψήσιμο.
Ψήνουμε τα σουβλάκια για 5 λεπτά, γυρίζοντάς τα μια - δυο φορές και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 17 - 18 λεπτά περίπου, με τακτικά γυρίσματα, μέχρι τα κομμάτια να ψηθούν ώς το κέντρο. Για να ελέγχξουμε αν ψήθηκαν, κόβουμε ένα κομμάτι στη μέση: το ψαχνό πρέπει να είναι λευκό, χωρίς ίχνος ροζ απόχρωσης, αλλιώς ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.

Για την ταχινόσαλτσα:
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της σε ένα μπολ, μέχρι να φτιάξουμε λείο μείγμα.

Για το σερβίρισμα:
Ψήνουμε ελαφρώς τις αραβικές πίτες στο φούρνο για 1 λεπτό, μέχρι απλώς να μαλακώσουν και να αφρατέψουν και σε κάθε πίτα βάζουμε τους κύβους από 1 σουβλάκι, 1 - 2 κουτ. σούπας ταχινόσαλτσα (ή γιαούρτι) και μείγμα από κρεμμύδι και μαϊντανό.

Σερβίρουμε αμέσως.

Συμβουλή Συμβουλή
Μείγμα μπαχαρικών «ζατάαρ»: Πρόκειται για μείγμα μπαχαρικών που μπορείτε να βρείτε έτοιμο στα καλά μπαχαράδικα. Ωστόσο μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας, ανακατεύοντας ίσες δόσεις από αλάτι, μαύρο πιπέρι, σουμάκι, ξερό θυμάρι, σουσάμι και, αν έχουμε, μαυροκούκι.
Παρουσιάστηκε σφάλμα