Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και δεντρολίβανο

120' εύκολο
κοτόπουλο στο φούρνο χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Για τις πατάτες:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Σε ένα πολύ μεγάλο ταψί (κατά προτίμηση στο ορθογώνιο ταψί του φούρνου, ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το θυμάρι και το δεντρολίβανο (φρέσκα ή ξερά), τη δάφνη, το ελαιόλαδο, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, απλώνουμε ομοιόμορφα τις πατάτες στο ταψί, το βάζουμε σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου και τις σιγοψήνουμε για 50 - 55 λεπτά. Στη θερμοκρασία αυτή οι πατάτες έχουν μαλακώσει αρκετά αλλά δεν έχουν ακόμα ψηθεί.

Για το κοτόπουλο:
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα κι έξω. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, σπρώχνουμε προσεκτικά τις πατάτες στις άκρες του ταψιού και στο κέντρο του ακουμπάμε το κοτόπουλο. Με ένα πινέλο το αλείφουμε με το ζουμί του ταψιού και το ψήνουμε για 55 - 60 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό το κοτόπουλο θα έχει ψηθεί καλά και η πέτσα του θα είναι τραγανή και ρόδινη -για να μην καεί μεν αλλά για να παραμείνει νόστιμη και ροδαλή, αλείφουμε τακτικά το κοτόπουλο με τα υγρά του ταψιού. Στο μεταξύ οι πατάτες θα έχουν πια ψηθεί και αυτές και θα έχουν γίνει μαλακές και ζουμερές εσωτερικά και ωραία ροδισμένες εξωτερικά.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε κατά μέρος για 20 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να «ξεκουραστεί», το κόβουμε σε μερίδες και το σερβίρουμε με τις πατάτες.

Παρουσιάστηκε σφάλμα