Κουνέλι με χυλοπίτες

180' δύσκολο
κουνέλι στην κατσαρόλα χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον χασάπη να βγάλει τα φιλέτα που είναι στη ραχοκοκαλιά των 3 κουνελιών και να ξεχωρίσει τα 6 μπουτάκια, ενώ το υπόλοιπο κρέας να το κόψει σε πολύ μικρά κομματάκια για τη σάλτσα μας.

Για τα μπουτάκια:
Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε τα 6 μπουτάκια κουνέλι σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και από τις δύο μεριές.
Αφαιρούμε τα μπουτάκια από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε και πάλι τα μπουτάκια από το κουνέλι, σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για 3 λεπτά.
Μεταφέρουμε τα υλικά μας σε γάστρα μαζί με τα μυρωδικά, τα καλύπτουμε με 1 λίτρο ελαιόλαδο (μέθοδος κονφί) και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 90-100° C βαθμούς για 3 ώρες.

Για τα φιλέτα κουνελιού:
Παίρνουμε τα φιλέτα από τη λεπτή άκρη και τα τυλίγουμε κυκλικά για να τους δώσουμε σχήμα σαλιγκαριού.
Περνάμε ένα ξυλάκι για σουβλάκι από τη χοντρή άκρη του φιλέτου και ύστερα από το κέντρο του σαλιγκαριού, έτσι ώστε να πιαστεί και η λεπτή άκρη, μέχρι να περάσει από την άλλη μεριά.
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα πανάρουμε, περνώντας τα πρώτα από το αλεύρι, έπειτα από το αβγό και στο τέλος από το φιστίκι Αιγίνης.
Βάζουμε τα φιλέτα στο ψυγείο για 2 ώρες και στη συνέχεια, όταν τελειώσουμε και με τα υπόλοιπα υλικά μας, τα τηγανίζουμε.

Για τη σάλτσα:
Σε πλατιά κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κόκαλα και τα κομμάτια του κουνελιού, που έχουν περισσέψει, με λίγο ηλιέλαιο, μέχρι να κοκκινίσουν πολύ, να πάρουν το χρώμα της καραμέλας. Υπολογίζουμε πως θα χρειαστούμε περίπου 20 λεπτά.
Αφαιρούμε τα κόκαλα από την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα λαχανικά, εκτός της ντομάτας. Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν και αυτά χρώμα.
Προσθέτουμε την ντομάτα, ξαναβάζουμε μέσα τα κόκαλα και καλύπτουμε με νερό. Προσθέτουμε το θυμάρι και τη δάφνη και βράζουμε για περίπου 4-5 ώρες.
Φροντίζουμε να ξαφρίζουμε τη σάλτσα συνεχώς και να προσθέτουμε νερό, αν τα κόκαλα δεν είναι καλυμμένα.
Σουρώνουμε τη σάλτσα, περνώντας την από τουλπάνι, έτσι ώστε να βγει όσο πιο καθαρή γίνεται.
Συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα, μέχρι να συμπυκνωθεί και να γίνει σχεδόν σιρόπι. Δεν θα μείνει μεγάλη ποσότητα, γύρω στα 200 ml.
Οσο μικραίνει ο όγκος της σάλτσας, αλλάζουμε κατσαρόλα και πάμε από το μεγάλο σε μικρότερο μέγεθος.
Οταν η σάλτσα είναι έτοιμη, ρίχνουμε από πάνω το λιωμένο βούτυρο, για να μην κάνει πέτσα. Κρατάμε τη σάλτσα ζεστή για το σερβίρισμα.

Για τις χυλοπίτες:
Τις φτιάχνουμε λίγο πριν από το σερβίρισμα. Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια και την ντομάτα με λίγο ελαιόλαδο και, μόλις μαλακώσουν, ρίχνουμε τον ζωμό και βράζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Βράζουμε σε άλλη κατσαρόλα τις χυλοπίτες, όση ώρα αναφέρει η συσκευασία τους. Σουρώνουμε και τις ρίχνουμε μέσα στα κολοκύθια και τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό και 60 ml ελαιόλαδο, ανακατεύοντας καλά.

Σερβίρουμε τα μπουτάκια με τις χυλοπίτες περιχυμένα με τη σάλτσα και μόνα τους τα τηγανητά φιλέτα. 

Συμβουλή Συμβουλή
Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε μία από τις δύο εκδοχές, δηλαδή είτε τα μπουτάκια, είτε τα φιλέτα κουνελιού.
Παρουσιάστηκε σφάλμα