Μπιφτέκια γαλοπούλας

15' εύκολο
γαλοπούλα στο τηγάνι χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε τις φέτες ψωμιού στο χυμό πορτοκαλιού για 3 - 4 λεπτά.
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι (ή σαγανάκι) ζεσταίνουμε τα 75 ml ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά γαλοπούλας, το μουσκεμένο ψωμί μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα του, και προσθέτουμε το αυγό, το ξίδι, τον πελτέ, αλάτι και λίγο λευκό πιπέρι (αφήνουμε τα μυρωδικά για το τέλος, ιδιαίτερα τα φρέσκα, για να μη λιώσουν με το ζύμωμα). Ζυμώνουμε τα υλικά γρήγορα, γιατί ο κιμάς γαλοπούλας και γενικά των πουλερικών κολλάει στα χέρια, κάτι που αποφεύγουμε με το γρήγορο ζύμωμα. Στο τέλος προσθέτουμε τα μυρώνια (ή το μαϊντανό) και το δυόσμο. Ανακατεύουμε γρήγορα με τα χέρια μας.
Πλάθουμε μπιφτέκια μικρά (20 γρ.) ή μεγάλα (60 γρ.), ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Τα αλείφουμε και από τις δύο πλευρές με τα 30 ml ελαιόλαδο.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά και να καπνίσει.
Ψήνουμε εκεί τα μπιφτέκια, σε δόσεις: τα μεγάλου μεγέθους τα ψήνουμε για 7 - 8 λεπτά από κάθε πλευρά, ενώ τα μικρότερα για 3 - 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμα, κόβουμε ένα στη μέση: δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά σημείο με ροζέ ή κοκκινωπό χρώμα, αλλιώς τα ψήνουμε λίγο ακόμα.

Τα συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα, κατά προτίμηση με ρόκα.

Συμβουλή Συμβουλή
Για ένα ελαφρύ γεύμα μπορείτε να σερβίρετε τα μπιφτέκια γαλοπούλας με μια σαλάτα άγριας ρόκας με βινεγκρέτ ελαιόλαδου και πορτοκαλιού.
Παρουσιάστηκε σφάλμα