Pastilla

150' δύσκολο
κοτόπουλο στην κατσαρόλα χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Σε μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε τα αμύγδαλα με το μισό βούτυρο, μέχρι να ξανθύνουν και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα και τα κρατάμε σε μπολ.
Στο βούτυρο που έχει απομείνει στην κατσαρόλα (θα χρησιμοποιήσουμε 100 γρ.) σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μπαχαρικά, το τζίντζερ, το τουρμέρικ, αλάτι και πιπέρι για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο, το μπαστουνάκι κανέλα και τον ζωμό κότας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για 1½ ώρα.
Αφαιρούμε το κοτόπουλο και την κανέλα από την κατσαρόλα και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να μην μείνουν καθόλου υγρά. Χτυπάμε σε μπολ τα 3 αβγά σαν scrabbledeggs. Αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται, και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Τα κρατάμε στην άκρη. 
Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο με το χέρι σε πολύ μικρά κομμάτια και προσθέτουμε λίγο από το βούτυρο, στο οποίο σοτάραμε τα αμύγδαλα.

Εχουμε λοιπόν 3 μείγματα: τα αμύγδαλα με τα μπαχαρικά, τα αβγά και το κοτόπουλο.
Φτιάχνουμε την παστίλια (pastilla) σε βαθύ και φαρδύ πυρίμαχο σκεύος, στρώνοντας ένα βουτυρωμένο φύλλο και ακολουθώντας την εξής διαδικασία: ένα βουτυρωμένο φύλλο, μία λεπτή στρώση από το ένα μείγμα, βουτυρωμένο φύλλο, μία στρώση από το δεύτερο μείγμα και τρίτο βουτυρωμένο φύλλο, μία στρώση από το μείγμα κοτόπουλου.
Από πάνω τοποθετούμε  2-3 φύλλα σαν κάλυμμα, το οποίο στο τέλος περνάμε με 1 αβγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C, για περίπου 30 λεπτά.

Σερβίρουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Εναλλακτικά:
Κόβουμε το φύλλο σε φαρδιές λωρίδες, πλάτους περίπου 5-6 εκ. Με το υπόλοιπο βούτυρο αλείφουμε μία-μία λωρίδα, βάζουμε 1 κ.σ. (λίγο από το κάθε μείγμα) και διπλώνουμε τριγωνικά για να φτιάξουμε πιτάκια.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, περίπου 10-15 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Συμβουλή Συμβουλή
Το βούτυρο κλαριφιέ (ή καθαρό) ονομάζεται το βούτυρο που μετά από μία διαδικασία αφαιρούνται τα στερεά του γάλακτος και το νερό, παραμένοντας μόνο το λίπος. Η διαδικασία γίνεται ως εξής: Βάζετε το βούτυρο σε μικρό κατσαρολάκι και το ζεσταίνετε μέχρι να λιώσει. Μόλις αρχίσει να αφρίζει, ξαφρίζετε με κουτάλι, αφαιρώντας όσο περισσότερο αφρό μπορείτε. Σουρώνετε το βούτυρο από λεπτή σίτα. Είναι ιδανικό για σοτάρισμα.
Παρουσιάστηκε σφάλμα