Σουβλάκια κοτόπουλου yakitori

150' δύσκολο
κοτόπουλο στη σχάρα χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Για τη μαρινάδα teriyaki:
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το sake και το mirin σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Βράζουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο αλκοόλ του sake και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου, τη σάλτσα σόγιας και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, το αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τους κύβους κοτόπουλου και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε κατά μέρος για 2 ώρες, ώστε να μαριναριστεί το κοτόπουλο.

Για τα σουβλάκια:
Στραγγίζουμε καλά τους κύβους του κοτόπουλου (δεν πετάμε τη μαρινάδα) και τους σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τους περνάμε σε 20 καλαμάκια, βάζοντας στο καθένα 100 γρ. κοτόπουλο. Δεν αλατίζουμε, γιατί η μαρινάδα περιέχει ιδιαίτερα αλμυρά υλικά.

Για το ψήσιμο στα κάρβουνα (παραδοσιακό):
Ετοιμάζουμε μέτρια προς δυνατή θράκα και τοποθετούμε δεξιά και αριστερά επάνω στη σχάρα δύο καθαρά τούβλα, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Ακουμπάμε τα μισά σουβλάκια στα τούβλα, ώστε η μύτη τους να ακουμπά στο ένα τούβλο και η λαβή τους στο άλλο. Αυτό γίνεται γιατί τα σουβλάκια yakitori δεν ψήνονται απευθείας πάνω στη σχάρα, αλλά σε απόσταση από αυτήν, στον αέρα, και μόνο από τη θερμότητα της θράκας. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφουμε ελαφρώς τα σουβλάκια με τη μαρινάδα, κάθε 2 λεπτά, και τα γυρίζουμε τακτικά, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Τα ψήνουμε για περίπου 10 - 12 λεπτά - ο χρόνος είναι σύντομος, γιατί τα κομμάτια είναι μικρά και ψήνονται πολύ γρήγορα. Για να ελέγξουμε ωστόσο αν είναι έτοιμα, κόβουμε ένα κομμάτι στη μέση: εξωτερικά πρέπει να έχουν καραμελώσει, ενώ το ψαχνό πρέπει να είναι λευκό, χωρίς ίχνος αίματος ή ροζέ απόχρωση, αλλιώς ψήνουμε για λίγο ακόμη. Οταν ψηθεί η πρώτη δόση, συνεχίζουμε με την επόμενη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. 

Για το ψήσιμο στο γκριλ:
Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 200° C. Απλώνουμε όλα τα σουβλάκια (και τα 20) στο ταψί και ψήνουμε για 5 λεπτά, γυρίζοντας τακτικά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, γυρίζοντας τα σουβλάκια τακτικά - δοκιμάζουμε αν έχουν ψηθεί ώς το κέντρο και, αν όχι, ψήνουμε λίγο ακόμα.

Τα σερβίρουμε ζεστά.

Παρουσιάστηκε σφάλμα