Τούρτα Χανίων με κόκορα

180' δύσκολο
κοκόρι στην κατσαρόλα χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Για τον κόκορα:
Αλατίζουμε καλά τον κόκορα, τον βάζουμε σε κατσαρόλα και σκεπάζουμε με νερό. Τον βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τον ξαφρίζουμε για περίπου μισή ώρα.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (αν θέλουμε, βάζουμε τη δάφνη, το θυμάρι και το πιπέρι σε τουλπάνι) και σιγοβράζουμε για άλλη 1½ με 2 ώρες, ανάλογα με το πόσο μεγάλος σε ηλικία είναι ο κόκορας.
Μόλις βράσει ο κόκορας, τον αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ζουμί του και τον ξεψαχνίζουμε.  

Για τη ζύμη:
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υγρά υλικά της συνταγής.
Χτυπάμε στο μίξερ τα δύο μείγματα μαζί για περίπου 5 λεπτά.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 40 λεπτά, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Την ξαναζυμώνουμε και τη μοιράζουμε σε δύο μπάλες. Σκεπάζουμε και πάλι και την αφήνουμε να ξαναφουσκώσει.
Στο μεταξύ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και προσθέτουμε τον ξεψαχνισμένο κόκορα.
Απλώνουμε τις 2 μπάλες της ζύμης και τις ανοίγουμε σε 2 φύλλα.
Τοποθετούμε το ένα φύλλο σε αλευρωμένο στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28-30 εκ. και απλώνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και κολλάμε καλά τις άκρες του.
Με τη μύτη ενός μαχαιριού ανοίγουμε τρύπες στο πάνω μέρος της ζύμης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα.

Συμβουλή Συμβουλή
Μπορείτε να κρατήσετε το ζουμί του κόκορα στο ψυγείο για άλλη χρήση, όπως, π.χ. σούπα.
Παρουσιάστηκε σφάλμα