Μπούτια γαλοπούλας κοκκινιστά με μακαρούνες

120' δύσκολο
γαλοπούλα στην κατσαρόλα χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε μία φαρδιά κατσαρόλα καλά, αλατίζουμε τα μπούτια και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά με το ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές. Πιθανότατα να μη χωράνε όλα τα κομμάτια μαζί και να χρειαστεί να σοτάρουμε με δόσεις.
Αφού τελειώσει το σοτάρισμα, αφαιρούμε τα μπούτια της γαλοπούλας, πετάμε όλο το λίπος από την κατσαρόλα και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και το κόκκινο κρασί.
Τυλίγουμε το πιπέρι, τον ευρωπαϊκό κέδρο, τη δάφνη και το θυμάρι σε ένα κομμάτι τουλπάνι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε τη γαλοπούλα ξανά στην κατσαρόλα και την καλύπτουμε με νερό.
Αφού ξεκινήσει το φαγητό να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε για περίπου 10-15 λεπτά.
Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας σε μισό ποτήρι νερό και τον προσθέτουμε στο φαγητό μας μαζί με τα ντοματάκια κονσέρβα.
Οταν πάρει βράση ξανά, συνεχίζουμε το ξάφρισμα για λίγο ακόμη, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 2 ώρες, προσέχοντας, αν χρειαστεί, να συμπληρώσουμε νερό. Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε το φαγητό σε γάστρα στον φούρνο στους 130° C για 6 ώρες.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 1 ώρα.
Μεταφέρουμε τα μπουτάκια σε πιατέλα και αφαιρούμε με μεγάλη προσοχή τα κόκαλα, προσπαθώντας να μη χαλάσουμε το σχήμα τους.
Αφαιρούμε τα λαχανικά και το τουλπάνι από την κατσαρόλα. Βράζουμε τον ζωμό μέχρι να μείνει περίπου 600-700 ml σάλτσα.
Ξαναβάζουμε τα μπουτάκια στην κατσαρόλα και κρατάμε το φαγητό ζεστό για 1 ώρα. Αν θέλουμε, σε αυτή τη φάση, μπορούμε να κρατήσουμε το φαγητό στο ψυγείο για 1 μέρα πριν το ξαναζεστάνουμε την επόμενη.
Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις μακαρούνες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Περίπου 2 λεπτά πριν βράσουν, τις σουρώνουμε και τις ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα τους.
Τις περιχύνουμε με τη σάλτσα του φαγητού μας, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, βράζοντας για 1 λεπτό ακόμη, ώστε οι μακαρούνες να απορροφήσουν τη σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τα 80 ml ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Σερβίρουμε, βάζοντας σε κάθε πιάτο μακαρούνες, πασπαλίζουμε με τυρί, από πάνω τοποθετούμε από ένα μπούτι και περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχει μείνει.

 

 

Συμβουλή Συμβουλή
Αντί να μαγειρέψετε τα μπούτια της γαλοπούλας στην κατσαρόλα, μπορείτε, αφού προσθέσετε την ντομάτα να μεταφέρετε το φαγητό σε μια γάστρα και να το σιγοψήσετε στο φούρνο για 6 ώρες στους 130 °C στον αέρα, φροντίζοντας να συμπληρώνετε με νερό αν χρειαστεί.
Παρουσιάστηκε σφάλμα