Κοτόσουπα με αβγολέμονο

90' εύκολο
κοτόπουλο στην κατσαρόλα χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Για τη σούπα

Πλένετε καλά το κοτόπουλο και το βάζετε στην κατσαρόλα, ολόκληρο ή σε κομμάτια. Προσθέτετε νερό μέχρι σχεδόν να το σκεπάζει και το βάζετε να βράσει. Αρχικά θα σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια, τον οποίο αφαιρείτε υπομονετικά με ένα κουτάλι. Όταν σταματήσει να βγαίνει καινούργιος αφρός, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το ελαιόλαδο και αφήνετε το κοτόπουλο να βράσει για 40’-50’.

Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνετε στη γαβάθα σερβιρίσματος. Περνάτε το ζωμό από σουρωτήρι και τον ξαναβάζετε φιλτραρισμένο πια στη φωτιά. Ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλετε τη σούπα σας, προσθέστε 1 με 1½ φλιτζάνι ρύζι στα 8-9 φλιτζάνια ζωμού. Βράζετε μέχρι να γίνει το ρύζι. Κατεβάστε τη σούπα απ’ τη φωτιά και αφήστε τη να κρυώνει.

Για το αβγολέμονο

Ετοιμάστε το αβγολέμονο, χτυπώντας καλά τα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου με το χυμό του λεμονιού μέχρι να ομογενοποιηθούν εντελώς.
Παίρνετε μια κουταλιά από τη ζεστή σούπα και τη ρίχνετε στο μπολ με το αβγολέμονο ανακατεύοντας αμέσως καλά ώστε να διαχυθεί στο μίγμα. Συνεχίζετε με λίγες κουταλιές ακόμη, γιατί στόχος σας είναι να «ζεστάνετε» σταδιακά το αβγολέμονο και να μην «κόψει».

Στη συνέχεια, ρίχνετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα με τη σούπα, ανακατεύοντάς τη συνεχώς. Σερβίρετε με το κοτόπουλο.

Παρουσιάστηκε σφάλμα