Σπιτικός ζωμός κοτόπουλου

240' δύσκολο
κοτόπουλο στην κατσαρόλα χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τις φτερούγες κοτόπουλου και προσθέτουμε νερό ώστε να τις καλύψει κατά 4 - 5 εκ. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε, να απομακρύνουμε δηλαδή με ένα κουτάλι τον γκριζωπό αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια, κυρίως στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Οση ώρα ξαφρίζουμε (20 - 30 λεπτά), το νερό πρέπει να κοχλάζει πολύ απαλά, ίσα να ανακινείται, επομένως ρυθμίζουμε ανάλογα τη θερμοκρασία. Αν ο ζωμός κοχλάζει έντονα, τότε ο αφρός αναδεύεται μέσα στο νερό και ο ζωμός θα γίνει θολός και με γλυφή γεύση.
Προσθέτουμε το κομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το σέλερι, την ντομάτα, τη δάφνη, το θυμάρι και τους σπόρους πιπεριού.
Χαμηλώνουμε λίγο ακόμα τη φωτιά, ώστε το νερό μόλις που να ανακινείται, και σιγοβράζουμε για περίπου 3½ - 4 ώρες χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος εξατμίζεται το νερό, φροντίζουμε να το αναπληρώνουμε τακτικά με ζεστό, ώστε οι φτερούγες να είναι πάντοτε καλυμμένες. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σουρώνουμε το ζωμό σε ψιλό σουρωτήρι και πετάμε όλα τα στερεά υλικά.
Αφήνουμε το ζωμό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και τον βάζουμε στο ψυγείο, για 1 ώρα.
Μετά, με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά το στερεοποιημένο λίπος από την επιφάνεια του ζωμού και το πετάμε.

Συμβουλή Συμβουλή
Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε το ζωμό κατευθείαν σε κάποια συνταγή, είτε να τον μοιράσετε ανά 500 ml σε νάιλον σακούλες τροφίμων, που θα δέσετε καλά και θα βάλετε στην κατάψυξη. Ο ζωμός διατηρείται εκεί για 4 - 5 μήνες.
Παρουσιάστηκε σφάλμα